Compozitorul si muzicologul Corneliu Dan Georgescu primeste titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte George Enescu din Iasi

Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa compozitorului şi muzicologului Corneliu Dan GeorgescuŞedinţa solemnă a Senatului Universităţii de Arte ”George Enescu”, cu prilejul decernării titlului, va avea loc Vineri, 25 octombrie 2013, ora 12, în Sala „Eduard Caudella”, Casa Balş, Str. Cuza Voda nr. 29.


Ceremonia va fi prezidată de rectorul universităţii, Prof. Univ. Dr.  Atena Elena Simionescu,  care va rosti un cuvânt de deschidere. Personalitatea şi cariera compozitorului şi muzicologului Corneliu Dan Georgescu vor fi prezentate, în cadrul discursului Laudatio, de către Prof. Univ. Dr. Gheorghe Duţică. 

Corneliu Dan Georgescu s-a născut în 1938 la Craiova, unde şi-a început studiile muzicale (vioară, teorie muzicală, dirijat). A studiat apoi la Conservatorul bucureștean – compoziţia cu Mihail Andricu și Tiberiu Olah, folclor şi etnomuzicologie cu Tiberiu Alexandru şi George Breazul. A participat la Cursurile internaţionale de vară de la Darmstadt, la Workshop for Traditional Music and Modern Composition Technics din Slatchev Brjag, Bulgaria, din Breukelen şi Amsterdam, Olanda.
În paralel cu activitatea sa componistică, C.D. Georgescu cercetează aprofundat aspecte etnomuzicologice şi estetice. A lucrat la Institutul bucureştean pentru Cercetări Etnologice şi Dialectologice, unde a condus secţia muzicală şi a tipărit numeroase cărţi şi studii de etnomuzicologie.
De asemenea, a publicat analize semnificative din creaţia unor compozitori contemporani români. După înlăturarea de la Institut, din motive politice, a lucrat din 1983 la Revista Muzica, apoi ca cercetător la Institutul de Istoria Artei. Până în 1985 a obţinut 7 premii ale UCMR şi Premiul Academiei Române, pentru lucrările sale componistice şi etnomuzicologice.
Din 1987 trăieşte la Berlin, devenind cetăţean german din 1996. Aici a avut diverse burse, a colaborat la Freie Universität din Berlin (1991-1994). Din 1997 face parte din consiliul de specialitate al Enciclopediei MGG, Personenteil, cu sarcina tuturor articolelor despre România.
În 1999 a fondat împreună cu dirijorul şi organistul Peter Schwarz, editura muzicală Docor. În multe din compoziţiile sale, C.D. Georgescu foloseşte experienţa sa de investigare a arhetipurilor folclorice, de căutare a unor structuri primitive, elementare.
Alături de interesul său în etnologie şi psihologie, C.D. Georgescu apelează şi la pictură ca sursă a unor lucrări (ciclurile instrumentale Hommage to Ţuculescu, 1975-82, Hommage to Piet Mondrian, 1980-94). Din 1980 începe să elaboreze primele sale muzici electronice, gândite uneori şi ca muzici ambientale, lucrul cu computerul preocupându-l până în prezent.
2013.10.25.DHC Corneliu Dan Georgescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu