Festivalul Muzicii Romanesti, editia a XVII-a, Iasi 21-27 octombrie 2013

FESTIVALUL MUZICII ROMÂNEŞTI
ediţia a XVII-a, serie nouă
Iaşi, 21 - 27 octombrie 2013
Filarmonica de Stat ,,Moldova" din Iaşi şi Universitatea de Arte "George Enescu" organizează în perioada 21 - 27 octombrie 2013, a XVII-a ediţie a Festivalului Muzicii Româneşti, incluzând concerte simfonice şi camerale, cu prime audiţii absolute sau creaţii consacrate, conferinţe, lansări de carte și lansări de disc. Proiectul este finanţat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi şi al Primăriei Municipiului Iaşi și se desfăşoară în parteneriat cu Opera Naţională Română Iași, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Colegiul de Artă „O. Băncilă” și Casa de Cultură a Studenților. Evenimentul continuă astfel profilul seriei noi a Festivalul Muzicii Româneşti (începută în 2007), prin creionarea unui spaţiu al interferenţelor stilistice – compoziţii muzicale din diverse epoci, stiluri (muzicăacademică, jazz, muzică tradiţională ș.a.)– în asociere cu dezbaterea teoretică.
De asemenea, ideea corelării actului artistic cu cel de reflectare teoretică este prelungită şi în plan jurnalistic, prin realizarea unui număr special al revistei ARTA (revista Universităţii de Arte George Enescudin Iaşi).
Festivalul a fost şi este o importantă cale de cunoaștere a muzicii consacrate, precum și o tribună de afirmare a noii generaţii de compozitori, de interpreţi, de muzicologi.
Festivalul Muzicii Româneşti, singurul festival din ţară concentrat în exclusivitate pe muzica românească, a cunoscut două etape de existenţă:
Între anii 1972-1988 au avut loc zece ediţii care au avut drept efect crearea unui public fidel, numeros şi interesat de muzica românească, o tot mai mare participare a celor mai valoroase forţe artistice şi creatoare din Româniaşi înscrierea festivalului în enciclopediile internaţionale de specialitate.
A doua etapă a început în anul 2007, a avut o ritmicitate anuală şi a încercat să refacă beneficiile enumerate mai sus, după aproape două decenii de absențăa festivalului. Ediţia a XVII-a îşi propune să asigure continuitatea, să creeze premisele menţinerii ritmicităţii anuale în viitor şi readucerea festivalului în atenţia vieţii artistice internaţionale. Interesul reprezentanţilor vieţii muzicale internaţionale faţă de muzica românească cultă de toate genurile ar putea fi creat şi amplificat în primul rând prin perenitatea festivalului.
Toate informațiile despre festival pot fi găsite accesând pagina de internet fmr.arteiasi.ro sau facebook.com/festivalulmuziciiromanesti


Afis general FMR 2013 presa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu